Kuru Cilt Neden Olur? Yüzünüzün Çok Kuru Olmasının 12 Nedeni
Cilt bakımı rutininiz olabildiğince nemlendirici mi?
Kuru cilt sorunları o kadar yaygındır ki, Instagram’da kendi hashtag’leri bile vardır ( 75.000’den fazla gönderi ve sayım var!). Gerginlik, pul pulluk ve pürüzlü yamalar yaşayan herkes, yüzünüzü sürekli olarak nemlendiriciye süreceğiniz noktaya kadar ne kadar rahatsız olabileceğini bilir. sizler için Kuru Cilt Neden Olur? Yüzünüzün Çok Kuru Olmasının 12 Nedeni araşatırdık.
Ancak bu sizin en iyi stratejiniz olmayabilir. Kremler nem kaybını önlemeye yardımcı olurken, cildinizi kurutan alışkanlıklardan kurtulmak ve daha nemlendirici bir rutine geçmek daha da önemlidir.
Bu yazımızda, kuruluğa neyin sebep olduğunu, nerede hata yapıyor olabileceğinizi ve susuz bir cildi gidermek için hangi ürünlerin en iyi olduğunu öğreneceksiniz. İster kuru ciltte yeni olun, ister bunu ömür boyu süren “cilt tipiniz” olarak kabul edin, yüzünüzü mutlu bir şekilde nemlendirmenin yolu budur.
Kuru Cilt Nedir?
Cildiniz kuru olduğunda, genellikle gergin hisseder – özellikle de yıkadıktan sonra ve pul pul görünür. Dokusu pürüzlüdür, pürüzsüz değildir ve ince çizgiler ve kırışıklıklar genellikle daha belirgindir. Ne kadar ürün ile yıkadığınız önemli değil, donuk bir döküm bile alabilir.
Araştırmacılara göre bu, cildin su içeriği %10’dan az olduğunda ve bariyer işlevi bozulduğunda oluyor. Cilt hücreleriyle birlikte, cilt bariyeri doğal olarak oluşan lipitlerden oluşur ve bunlar tükendiğinde suyu içeride ve tahriş edicileri dışarıda tutmada daha az etkili hale gelir. Cildin suyu bağlayan doğal nemlendirici faktörlerinde bir azalmanın da söz konusu olduğu düşünülmektedir.
Londra merkezli ünlü yüz bakımı uzmanı Kate Kerr, “Nüfusun sadece %10-15’i gerçek bir genetik olarak kuru cilde sahip” diyor. “Her zaman kuru bir cilde sahip oldular ve akne veya aşırı yağ akışı ile ilgili hiçbir problem yaşamadılar. Genellikle egzama ve dermatit gibi kuru cilt koşullarına eğilimlidirler.
Geri kalanımız kuru cilt yaşadığında, genellikle rutinlerimiz suçludur. Yani sadece kuruluk belirtileriyle uğraşıyor olmanız, mutlaka kuru bir cilt tipine sahip olduğunuz veya bu durumla sonsuza kadar uğraşacağınız anlamına gelmez.
Kuru Cilt Neden Olur?
İşte cildinizin kuru hissetmesine neden olabilecek şeyler:
Kuru Cilt Neden Olur? Yüzünüzün Çok Kuru Olmasının 12 Nedeni:
1. Yüzünüz Aşırı Yıkamak
Yüzünüzü yıkamak günlük rutininizin en temel adımı gibi görünüyor… peki yanlış giden ne olabilir? Yüzünüzü rahatsız edici derecede gergin bırakarak cildinizin doğal yağlarını temizleyen bir temizleyici kullanıyor olabilirsiniz. Bu, kuru cildin en sık nedenidir ve genellikle sülfatlar sorumludur.
Dr. Jeriel Weitz, “Sülfatlar, kuru cilde sahip kişilerde kaçınılması gereken bir bileşendir” diyor. “[Onlar] cildinizdeki kiri ve yağı temizlemeye yardımcı olan ve böylece cildi temizlemeye yardımcı olan bir tür yüzey aktif maddedir. Bununla birlikte sülfatlar ayrıca epidermal bariyeri bozar ve bu da onları kuru ciltli insanlar için çok sert hale getirebilir.Kozmetik ürünlerde bulunan en yaygın sülfatlar sodyum lauril sülfat ve sodyum lauret sülfattır, bu yüzden kuru cildiniz varsa bunlardan kaçındığınızdan emin olun.
2. Çok Sıcak Su ile Yıkamak
Çok iyi hissettiriyor, ancak yüzünüzü sıcak suyla yıkamak – ister lavaboda ister uzun, buharlı bir duşta olsun – kuru cilde yol açabilir. Bunun nedeni, sıcak suyun cildimizdeki nemi korumasına yardımcı olan yağlı maddeleri uzaklaştırmasıdır. Dr. Shari Marchbein, “[Bu] cildi sebumu, cilt sağlığı için gerekli olan sağlıklı yağları ve sıvı yağları soyar ve cildi kurutur” diyor.
3. Peeling Yapmıyorsunuz
Kuru cildin peelinge ihtiyacı olmadığını düşünüyorsanız, tekrar düşünün. Nemlendiricilerinizin alttaki canlı hücrelere ulaşabilmesi için yüzeydeki ölü deri hücrelerini çıkarmak için düzenli nazik pul pul dökülme şarttır.
Ünlü yüz bakımı uzmanı Renée Rouleau, “Cildiniz kuru, gergin ve pul pulsa, cildinizin yüzeyinde kuru cilt hücresi birikiminiz olduğu anlamına gelir” diye açıklıyor. “Fazladan krem sürmek yerine, pul pul dökülmenizi artırmayı deneyin… böylece kreminiz sürdüğünde kuru hücreler yerine yeni hücreleri nemlendirir.”
4. Çok Fazla Peeling Yapıyorsunuz
Kapak tarafında, aşırı peeling yapmadığınızdan da emin olun. Dr. Joshua Zeichner, çok agresif veya çok sık pul pul döktüğünüzde “cilt bariyerinde daha fazla nem ve iltihaplanma kaybına yol açan küçük çatlaklar oluşturabilirsiniz” diyor.
Naylon kıllı temizleme fırçaları veya pürüzlü parçacıklar içeren fırçalar gibi aşındırıcı herhangi bir şeyden kaçının. Sadece koruyucu yağları soymakla kalmaz, cildinizi çizebilir ve tahriş edebilirler. Ayrıca düşük moleküler ağırlığı nedeniyle herkesin bildiği gibi kurutucu ve tahriş edici olan glikolik asit konusunda dikkatli olun.
5. Sert Malzemeler Kullanıyorsunuz
Kuru cilde yol açabilecek sadece belirli peeling yöntemleri değildir. Birçok aktif bileşen, özellikle retinol ve reçeteli retinoidler gibi aynı etkiye sahip olabilir. Kuruluk, soyulma, kızarıklık, yanma ve kaşıntı, özellikle tedavinin erken döneminde ortaya çıkabilecek iyi bilinen yan etkilerdir.
Genellikle toniklerde bulunan denatüre alkol, etanol ve SD alkol 40 gibi alkolleri kurutmayı unutmayın. Sert temizleyiciler ve eksfolyantlar gibi cildi soyabilirler, bu yüzden bunun yerine alkolsüz ürünlere geçin.
6. Sadece Nemlendirici Kullanıyorsunuz
Ancak nemli bir iklimde yaşamıyorsanız, kendi başlarına kullanırsanız kuruluğu daha da kötüleştirebilirler.
Dr. Leslie Baumann, “Nemli bir ortamdaysanız, nemlendirici maddeler havadaki nemi çeker ve bu nedenle cildinizin nemli kalmasına yardımcı olur” diyor. “Öte yandan, kuru bir iklimdeyseniz, nemlendiriciler nemi daha derindeki katmanlardan yukarı çekerek ve havaya buharlaşabilecekleri yüzeye çıkarak cildinizin susuz kalmasına neden olabilir. Bu nedenle nemlendirici bileşenleri tıkayıcı maddelerle birleştirmek en iyisidir.”
7. Yalnızca Kapatıcıları Kullanıyorsunuz
Oklüzifler, cildinizin yüzeyinde koruyucu bir bariyer oluşturan yağlı veya mumsu bileşenlerdir (petrolatum, lanolin ve jojoba yağı gibi). Görevleri nemi hapsetmek, vermek değil – bu nedenle, başlangıçta cildinizde yeterli su yoksa, kuruluk için hiçbir şey yapmazlar.
Dr. Melissa Kanchanapoomi Levin, “ Yalnızca yağ kullanan birçok insanın aslında gerçekten susuz kaldığını veya cilt bariyerlerinin tüm bu yağ uygulamalarının altında tehlikeye atıldığını görüyorum” diyor. “Yağların kötü olduğunu söylemiyorum, ancak cilt bariyerini nemlendirmek veya onarmak hakkında konuşurken tek bileşen olamaz.”
8. Cilt Deriniz Onarmanız Gerekiyor
Nemlendiricileri ve tıkayıcıları birleştirmek yardımcı olmadıysa, hasarlı cilt derinizi onarmak için ek bileşenlere ihtiyacınız olabilir. Araştırmacılar bunu bir tuğla-harç sistemine benzettiler. Deri hücreleriniz tuğladır ve aralarındaki lipidler (seramidler, kolesterol ve yağ asitleri) harçtır. Hücreler arasında çatlaklar oluştuğunda nem kaçar, ancak bu maddeleri topikal olarak uygulayarak bunları onarabilirsiniz.
9. Ürünleri Yanlış Sırada Kullanıyorsanız
Belki kuru cildi yok etmek için tüm doğru ürünlere sahipsiniz, ancak bunları yanlış sırayla uyguluyorsunuz. En büyük tuzak yağlar ile. Bir düşünce okulu, yağların cildinize “daha iyi emilebilmesi” için kremlerden önce devam etmesi gerektiğidir. Aslında yağ olan ve bunları çıplak cilde uygulama talimatlarıyla birlikte gelen sözde serumlar
Sorun şu ki yağlar tıkayıcıdır, bu nedenle üzerlerine kattığınız herhangi bir şey tam olarak nüfuz etmeyebilir ve cildinizin ihtiyaç duyduğu nemi alamazsınız. Rouleau, “Bir yüz yağına cildiniz için bir koruma gibi ya da derinin altındaki tüm ürünleri cildin derinliklerine kapatmaya çalışan bir üst kat gibi bahsetmeyi seviyorum” diyor.
10. Çok Fazla Nemlendiriyorsunuz
Kuru cildin en beklenmedik nedeni, çok fazla nemlendirici kullanmanızdır. Bu doğru – Kerr ve Dr. Zein Obagi gibi bazı uzmanlar, bunun yalnızca genetik olarak kuru cilde sahip kişilerin %10-15’i için gerekli olduğuna inanıyor. Diğer herkes için cildi “tembel” yapar ve tahriş edici maddelere karşı duyarlılığı artırarak bariyer işlevini bile zayıflatabilir.
Obagi, “Çok fazla nem uygularsanız, cilt hassaslaşır, kurur [ve] donuklaşır ve [bu] doğal hidrasyonu engeller” diyor. “Nemlendiriciler ara sıra kullanılabilir… ancak onlara cilt bakımı için gerekli bir madde olarak güvenmek yanlıştır çünkü cildi zayıflatır. Nemin düşeceğini ve cildinizin ihtiyacı olanı sağlayacağını düşünerek yüzeyden nem uygulayarak Tabiat Ana’yı tersine çeviremezsiniz. Hayır, yüzeyde kalır ve sizi ona bağımlı hale getirir. Cildin kendini yenileme yeteneğini yavaşlatır.”
11. Diyetinizin A Vitamini Düşük
A vitamini, cilt hücresi döngüsünü düzenlemek, UV hasarını ve yara iyileşmesini önlemek için önemli bir besindir. Ancak vücudunuzun gereksinimlerini karşılamıyorsanız, bir eksiklik cilt hücrelerinin çok hızlı dökülmesine neden olarak kuruluğa ve hatta atopik dermatit (egzama) gibi durumlara neden olabilir. Diyetinizdeki A vitaminini artırmak, deri hücrelerinin dökülmeden önce daha uzun süre işlev görmesi için dökülmeyi yavaşlatmaya yardımcı olabilir.
12. Yavaş Metabolizmanız Var
Düşük tiroid fonksiyonu kuru cildin bir nedeni olabilir ve düşündüğünüzden daha yaygındır. Dr. Broda Barnes, Hipotiroidizm: Şüphelenilmeyen Hastalık adlı kitabında, “Hipotiroid hastalarında derideki kan dolaşımı her zaman normalden daha azdır” dedi.. Azaltılmış dolaşım ile cilt daha kuru hale gelir çünkü yeterli beslenmez ve atık ürünler hemen atılmaz.
Kan testleri normal tiroid fonksiyonunu gösterse bile, tiroidiniz hala halsiz olabilir. Barnes (tiroid araştırmalarının öncüsü olarak kabul edilir) laboratuvar testlerini “güvenilmez” olarak nitelendirdi ve Amerikalıların %40’ının aslında hipotiroidi olduğunu iddia etti.
Yüzünüzdeki Kuru Ciltten Nasıl Kurtulursunuz?
İlgili Aramalar:
Yüzün kuruluğu nasıl giderilir?,
Yüzüm çok kuru evde ne yapabilirim?,
Cilt kuruluğu hangi vitamin eksikliğinden olur?,
Yüzdeki pul pul dökülmeye ne iyi gelir?,
D vitamini eksikliği ciltte kuruluk yapar mı?,
Cilt Kuruluguna hangi vitamin?,
Hangi hastalıklar cilt kuruluğu yapar?,
En iyi D vitamini nedir?,
Ciltte kuruluk ve pullanma ne iyi gelir?,
Kuru kaşınan cilde ne iyi gelir?,
ciltte kuruluk ve kaşıntı yapan deri hastalığı,
ciltte kuruluk kızarıklık kaşıntı,
yüz kuruluğuna ne iyi gelir doğal,
avuç içi kuruması neden olur,
ciltte kuruluk ve kaşıntı yapan bir deri hastalığı,
deride kuruluğu hangi vitamin eksikliğinden olur,
yuzde kuruluk kasinti kizariklik,
cilt kuruluğuna iyi gelen şeyler,
ciltte kuruluk ve kaşıntı yapan bir deri hastalığı codycross,
yüzdeki kurumaya ne iyi gelir,
ciltte kuruluk ve kaşıntı yapan deri hastalığı bulmaca,
cilt kuruluğu için doğal yöntemler,
aloe vera cilt kuruluğuna iyi gelir mi,
yanak kuruluğuna ne iyi gelir,
yüzdeki kızarıklık ve kuruluk nasıl geçer,
cilt kuruluğuna ne iyi gelir doğal yöntemler,
cilt kuruluklarına ne iyi gelir,
cilt kuruluğu doğal yöntemler,
cilt kuruluğuna iyi gelen maske,
yüzde cilt kuruluğuna ne iyi gelir,
yüz kuruluğuna evde çözüm,
yüz kuruluğuna doğal çözüm,
yüzdeki kuruluk kızarıklık nasıl geçer,
cilt kuruluğuna çözüm,
cilt kuruluğuna iyi gelen nemlendiriciler,
cilt kuruluğuna kesin çözüm,
cilt kuruluğuna iyi gelen ilaçlar,
cilt kuruluğu kaşıntı yapan hastalıklar,
cilt kuruluğuna en iyi ne gelir,
cilt kuruluğu na ne iyi gelir,
cilt kuruluğuna iyi gelen bitkiler,
ciltte kuruluk ve pullanma bitkisel çözüm,
cilt kuruluğuna iyi gelen doğal yöntemler,
ciltte kuruluk kızarıklık kaşıntı nasıl geçer,
hindistan cevizi yağı cilt kuruluğuna iyi gelir mi,
cilt kuruluğu hangi vitamin eksikliğinden olur,
cilt kuruluğuna ne iyi gelir,
yüz kuruluğuna ne iyi gelir,
cilt kuruluguna ne iyi gelir,
ciltte kuruluk ve pullanma ne iyi gelir,
yüz kuruluğuna ne iyi gelir evde,
yüzdeki cilt kuruluğuna ne iyi gelir,
yüzdeki kuruluk ve kızarıklık nasıl geçer,
cilt kuruluğuna iyi gelen krem,
vücut kuruluğuna ne iyi gelir,
cilt kuruluğuna iyi gelen yağlar,
yüz kuruluğu için doğal yöntemler,
el kuruluğuna iyi gelen krem,
yüz kurumasına ne iyi gelir,
bacak kuruluğuna ne iyi gelir,
vücut kuruluğuna ne iyi gelir kadınlar kulübü,
cilt kuruluğuna ne iyi gelir kadınlar kulübü,
cilt kurumasına ne iyi gelir,
yüzdeki kuruluğa ne iyi gelir,
cilt kuruluğuna ne iyi gelir evde,
yüz kuruluğuna iyi gelen krem,
cilt kuruluğu bitkisel tedavi,
aşırı cilt kuruluğuna ne iyi gelir,
deri kuruluğuna ne iyi gelir,
cilt kuruluğuna doğal çözüm,
cilt kuruluğuna ne iyi gelir evde çözüm,
cild kuruluguna ne iyi gelir,
cilt kuruluğuna ne iyi gelir ibrahim saraçoğlu,
cilt kuruluğu kaşıntı bitkisel çözüm,
deri kurumasına ne iyi gelir,
yüzün kurumasına ne iyi gelir,
cilt kuruluğuna iyi gelen yiyecekler,
cilt kuruluğuna hangi krem iyi gelir,
cilt kuruluğu kaşıntısına ne iyi gelir,
cilt kuruluğuna iyi gelen besinler,
yüz cilt kuruluğuna ne iyi gelir,
cilt kuruluğuna bitkisel çözüm,
vucud kuruluguna ne iyi gelir,
yüz kuruluğuna hangi krem iyi gelir,
vücut kuruluğuna iyi gelen yağlar,
cilt kuruluğuna hangi yağ iyi gelir,
cilt kuruluğuna ne iyi gelir krem,
el kuruluğuna iyi gelen krem eczane,
yüz kuruluğuna ne iyi gelir krem,
el ve yüz kuruluğuna ne iyi gelir,
cilt kuruluğuna iyi gelen,
vücuttaki kuruluğa ne iyi gelir,
yüzde kuruluk kızarıklık kaşıntı,
cilt kuruluğuna evde çözüm,
yuz kuruluguna ne iyi gelir,
yüz kuruluguna bitkisel çözüm,
cilt kuruluğuna iyi gelen kremler,
kışın yüz kuruluğuna ne iyi gelir,
kışın cilt kuruluğuna ne iyi gelir,
aşırı yüz kuruluğuna ne iyi gelir,
yüz kuruluğuna hangi yağ iyi gelir,
yüz kuruluğuna iyi gelen yağlar,
yuz kurumasina ne iyi gelir,
yüz kuruması ne iyi gelir,
cilt kuruluğuna en iyi gelen krem,
yüzde kurumaya ne iyi gelir,
cilt kuruluğuna hangi besinler iyi gelir,
çocuklarda cilt kuruluğuna ne iyi gelir,
yüz kuruluguna ne iyi gelir,
cilt kuruluğu için evde ne yapılmalı,
vücut kuruluğuna bitkisel çözüm,
cilt kuruluğuna iyi gelen bitkisel yağlar,
cilt kuruluğuna ne iyi gelir bitkisel,
yüz kuruluğuna iyi gelen şeyler,
yüzdeki kuruluğa bitkisel çözüm,
cilt kuruluğu için bitkisel çözüm,