Ağız Bakımı Nasıl Yapılır?
Yaşamın neredeyse ilk yıllarından başlayarak ağız bakımı nasıl yapılır ve ağız bakımı yapmanın önemi konusunda bilgi sahibi oluyoruz. Ancak bu bilgiyi ne kadar tazeliyor ve uyguluyoruz konusu biraz karmaşık. Her ne kadar düzenli olarak dişlerimizi fırçalasak da, acaba tek başına bu yeterli mi?
Ağız bakımı önemlidir çünkü enfeksiyon, plak, diş eti kanaması, ağız yaraları ve çürükleri önler. Ağız bakımı neden önemlidir konusunda ufak bir çocuğu bilinçlendirirken sıklıkla kullanılan ifadeler bunlar. Ancak ağız ve diş bakımının yapılması kalp rahatsızlıkları başta olmak üzere bedenin farklı birçok bölgesine etki edecek oldukça hassas bir konudur. Ağız bakımını düzenli yapmak ağızda oluşacak kötü kokularla savaşmak için de olmaz olmaz bir gerekliliktir.
Ağız bakımını ne zaman yapılmalı?
Ağız bakımı sabah uyanıldığında, her yemekten sonra ve her gece yatmadan önce yapılması gereken bir alışkanlıktır. Düzenli ağız bakımı yapmayı alışkanlık haline getirmek istiyorsanız, ayna karşısında geçirdiğiniz zamanı eğlenceli bir hale getirmek için fonda sevdiğiniz bir şarkıyı açabilir, şarkı bitimine kadar ağız bakımınızı yapabilirsiniz. Aynı yöntemi bir çocuklara ağız bakım eğitimi verirken de kullanmak mümkündür. Eğer çocuğunuz ile birlikte bunu yaparsanız o da küçük yaşlarda ağız bakımı nasıl olmalı ve ağız bakımı nasıl olur konularında refleksler kazanacaktır.
Ağız bakımı nasıl yapılır?
Düzenli olarak dişleri fırçalamayı ağız bakımı olarak görmek doğru bir yaklaşım değildir. Diş temizliği kadar dil temizliğini de uygulmak, uygun ürünlerle gargara yapmak da ağız bakımının olmazsa olmazları arasında. Ağız bakımı nasıl yapılır sorusunun ilk cevabı kuşkusuz diş ipi kullanmayı, ağız bakım süyü kullanmayı alışkanlık haline getirerek olacaktır. Bu durumda ağız bakımında kullanılan bazı ürünlere göz atalım.
Ağız bakımında hangi ürünler kullanılmalı?
Diş fırçası ve diş macunu ağız bakımının olmazsa olmaz ürünleri, ancak diş ipi de en az bu ürünler kadar gereklidir. Her ne kadar düzenli olarak fırçalansa bile, dişler arasında kalan besinler uzun dönemde çürümelere ve dişte yamulmalara sebep olabilir. Uzmanlar her akşam yatmadan önce diş ipi kullanılması gerektiği konusunda oldukça ısrarcı.
Ağız bakımın olmaza olmazları arasında gelenlerden biri de ağız bakımında kullanılan solüsyonlar. Ancak solüsyonlarla ilgili yaygın bir yanılgı var. Ağız bakımını her gün bir defa solüsyon ile yapmanın yeterli olup, bu işleme ek olarak diş fırçalanmasına gerek olmadığı düşüncesi ne yazık ki doğru değildir. Ağız solüsyonları dişlerdeki bakteri plağına neden olan zararlı asit bileşenlerine karşı koruma sağlayarak, diş problemlerini ekarte etmektedir. Ancak günlük ağız bakımı için diş fırçası ve diş ipi temizliği mutlaka yapılmalıdır. Ağız bakım solüsyonlarından kullanma konusu beraberinde ağız bakım suyu alkollü mü alkolsüz mü olmalı konusunu da getirmektedir. Eğer doktorumuz bize özel bir sebeple aksini önermiyorsa, alkolsüz olanları tercih etmemiz önerilmektedir.
Diş fırçası seçerken ne çok sert nede çok yumuşak olanlar seçilmelidir. Diş fırçasının dişlere yeteri kadar baskı uygulaması gerekir ki diş üzerindeki maddeler kolaylıkla temizlenebilsin. Ancak diş etindeki hassasiyet, dişteki hassasiyet ve çürükler bazılarımızın çok yumuşak fırçalar kullanmasını gerektirecektir. Bu durumda özel bir fırça seçmeyi tercih edebilirsiniz. Normal bir yetişkin tarafından kullanılan diş fırçasının orta sertlikte kıllara sahip olması ve baş kısmının ağza uygun büyüklükte olması yeterlidir. Doğru ağız bakımı yapabilmek için temelde ihtiyacımız olan bazı malzemeler vardır. Ancak bazı ürünler varki ağız bakımı nasıl yapılır konusunda zaman kazanmamızı, elimizin erişemediği alanları temizlememizi sağlar. Bunların başında elektrikli diş fırçaları geliyor. Farklı başlıklar kullanarak ağzın ve dişlerin farklı alanlarını temizlemeye olanak sağlayan elektrikli diş fırçaları özellikle çocuklar için çok pratik ürünler arasında yer alıyor.
Düzenli olarak elektrikli diş fırçası ile dişleri temizlemek, düzenli olarak ağız bakım suyu ve diş ipi kullanmak oldukça yeterli bir bakım yöntemi.
Ağız bakımının olmazsa olmazları
Düzenli olarak ağız bakımı yapmak isteyenlerin, uygun sertlikte bir diş fırçası, diş macunu, diş ipi ve ağız solüsyonu edinmesi oldukça yeterlidir. Ancak detaylı bir ağız bakımında kullanılan malzemeler düşünüldüğünde diş temizleme aletlerinden diş beyazlatma ürünlerine kadar oldukça geniş bir ürün yelpazesinden bahsetmek mümkün. Eskiden diş doktorlarının kullanmakta olduğu ürünlerin ev tipi modellerinin de üretilmesi ile birlikte, ağız bakımı nasıl yapılır konusunda her birimiz uzmanlaşmaya başladık demek mümkündür.
Ağız temizliği dendiğinde akla ilk gelen dişler olsa da, dil temizliği de en az diş temizliği kadar önemlidir. Doktorların ağız bakım önerileri arasında sıklıkla vurguladığı dil temizliğini, sabah uyandığınızda yüzümüzü yıkadıktan hemen sonra gece boyunca dil üzerinde biriken bakterileri bir kaşık veya dil teli ile temizlemek oldukça önemli.
Ağız sağlığını korumak için nelere dikkat etmek gerekiyor?
- Şekerli besinleri ve içecekleri tüketmekten kaçınmak, tüketildikten sonra dişlerin fırçalanmasına dikkat etmek.
- Yılda bir defa diş doktoruna gitmek.
- Alkolden uzak durmak.
- Diş eti sağlığına dikkat ederek, düzenli kontrol yaptırmak.
- Tütün ürünlerinden uzak durmak.
Ağız Bakımı Nasıl Yapılır? 2023 Video
Diğer Blog yazılarımız için Tıklayınız
Kozmetik Markaları için Tıklayınız
İl ve İlçeleri Göre Kozmetik Mağazaları için Tıklayınız
İlgili Aramalar:
Evde ağız bakımı nasıl yapılır?
Ağız içini ne temizler?
Hemşirelik ağız bakımı nasıl yapılır?
Ağız içi nasıl dezenfekte edilir?
En iyi ağız çalkalama suyu hangisi?
Ağızdaki bakterileri ne öldürür?
Dili en iyi ne temizler?
Dil kaç günde temizlenir?
Ağız bakımı yapılmazsa ne olur?
Ağız bakımı nasıl yapılır hemşirelik
Ağız bakımı uygulama basamaklari
Hastanede ağız Bakımı Nasıl Yapılır
Hasta ağız bakımı nasıl Yapılır
Hasta ağız bakımı
Ağız bakım rutini
Ağız bakımı uygulama amaçları
Ağız sağlığı için yapılması Gerekenler